fredag 21 oktober 2016

Testa att teststicka!

Jag kan rekommendera att testa att teststicka!

Då får du möjlighet att prova ett nästan färdigt mönster innan det publiceras. De gånger jag teststickat så är mönstret så gott som klart. Designern vill ofta ha hjälp med att se om mönstret går att förstå, att siffror och mått är rätt och kanske och språkliga saker i texten. Hoppar du på att teststicka så tar du på dig att sticka en viss storlek inom en viss tid, lite tidspress är det ofta, men såklart vill designern bli klar inom rimlig tid för att så snart som möjligt få ut sitt mönster.

Vissa designers är väldigt generösa med att låta teststickarna få göra lite egna varianter av mönstret och då är designern kanske inte ute efter att rätta till i mönstret utan bara få höra reaktioner och kommentarer rent allmänt om sin design.

Andra är noga med att man ska följa till punkt och pricka för att se att mönstret går ihop som tänkt.

Jag brukar försöka få till garn och stickor så nära originalet som möjligt och att följa mönstret som det står. Jag ber om lov om något sticker ut, tex använda två färger i stället för tre som jag gjorde på Isabell Kraemers Jonah.

Nu teststickar jag Baby Lombard Street Cardigan, till min 10-åriga Tös, av Maria Magnusson.

En barnvariant av Lombard Street Cardigan. Jag upptäckte redan vid provlappsstickningen att jag har svårt att få till en tätare stickning än 28m/10cm oavsett om jag stickade med 2,5, som är tänkt till mönstret, eller om jag gick ner till 2,0. Jag fick samma masktäthet. Men jag fick ok av Maria att gå på mitt handalag och jag stickar på 2,5, för mindre stickor får jag kramp i händerna av. Antar att jag får öva på det någon gång...
Marias mönster är inte mycket att påpeka i. Hon får med det mesta, men visst kan någon siffra hoppa fel och det är alltid lite kul att hitta något att rätta till så att man känner att man gör nytta som teststickare!
Tösen blir, som oftast, nöjd och tycker att den ska bli färdig NU. Men jag siktar på nästa helg...!

Jag har också teststickat för Docksjö design nyligen. En liten bebismössa som lillkusinen fått. Har inte bild på den utan lillkusin i och jag har inte frågat föräldrarna om lov så det blir ingen bild på min mössa.

Andra bra designers som är värda att teststicka för är Isabell, Anna, Anna, Evelina.