tisdag 5 april 2011

Det där med behörighet...

Nya Knitty är ute! Mycket fint, särskilt sjalar och sockor, att titta på en sån här kväll när jag vill sticka men inte orkar. Jag har en sprängande förkylningshuvudvärk. Det är ju aldrig bra tid för att vara sjuk, men nu skulle det verkligen vara bra om det kunde vänta till på måndag.

(Liten virkad snigel. Inte från Knitty och inte från mig. Men det var tråkigt utan bild i inlägget.)

Jag försöker ta reda på hur jag ska få Behörighet i ämnet Textilslöjd. Jag är utbildad Hantverkslärare med inriktning på Textil inom Waldorfskola. De flesta år jag arbetat har inte varit på Waldorfskola.
När jag söker jobb är jag en med "Motsvarande utbildning och/eller erfarenhet". Men om någon annan söker med utbildning från en högskola med textillärarutbildning så går den före. Jag känner ofta att det är för att de inte vet vad Waldorfpedagogik är. De "får inte anställa någon utan behörighet".
Jag har försökt prata och maila folk och ställen där jag tror att de kan ge mig svar. Men det är svårt. I värsta fall så skickas jag bara fram och tillbaka.
Det bästa svar jag fått är: "...behörighet är en fråga för arbetsgivaren att ta ställning till." Det borde ju betyda att en skola som tycker att jag ev. skulle passa bäst för dem, inte kan säga att jag inte är behörig. Det är upp till dem att avgöra.
På de skolor jag fått visa vad jag kan så har de varit nöjda!
Men, utan behörighet så har jag bara fått vikariat. Har det varit fel?

Om någon av er som läser här har tips och råd så tar jag väldigt gärna emot dem!

Uppdaterat 30 min senare: Jag har redan fått flera jättebra svar med tips och länkar! TACK! Det känns som om ni vet bättre och kan ge enklare och rakare svar än Universitetsfolk själva...? Tur att man har en blogg så att man kan få hjälp! Nu är jag kanske orättvis, men det känns faktiskt så just nu.

Uppdaterat ytterligare 30 min senare: Nytt mail är på väg. Någon gång ska jag väl hamna rätt!?

4 kommentarer:

auriorai sa...

Hej!
För att räknas som behörig och få fastanställas måste du ha en lärarexamen. Reglerna verkar vara under utredning så det är inte säkert att det jag skriver stämmer så länge till.
Jag har en lärarexamen vid Umeå Universitet och jag läste delar av den på distans tillsammans med yrkeslärare som skulle komplettera med vad som kallas för AUO (Allmänt Utbildninsområde). Det är tre terminer som alla lärare måste ha för att bli behöriga, och de är gemensamma oavsett åldersgrupp och ämnesinriktning. Utöver detta måste man även ha ämnesbehörighet, antingen i form av tre terminer på högskolan, varav en halv VFU (praktik), eller via någon slags dispens där erfarenheter värderas på något sätt. Jag vet inte exakt hur detta går till, men det är nog det som skulle vara aktuellt för dig. Det får man nog diskutera närmre med en studievägledare.
Mer information kan du hitta exempelvis här:
http://www.umu.se/utbildning/program-kurser/program/?code=LYL%C3%84P
Hoppas att mitt något röriga svar är till någon hjälp.

/Rebecca

auriorai sa...

Tydligen heter det Kompletterande pedagogisk utbildning och mer information samt information om vilka universitet som har rätt att genomföra denna utbildning finns här:
http://www.regeringskansliet.se/sb/d/12495/a/145184

Stiko maria sa...

Jag rekommenderar också den 3 terminer långa utbildningen, då får du "laglig" behörighet. Den används av många yrkeslärare & akademiker som har ämneskunskap men inte formell pedagogikexamen. Det är nog enda sättet så länge behörighetskravet finns kvar på det sätt det gör idag. Det är nog inte många som misstror just waldorf-pedagogik. Det är nog mer att lagen kräver en bredare, icke-specialiserad pedagogisk kunskap.
Lycka till!! :)

auriorai sa...

Här kommer en länk till:

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/004667A6?OpenDocument