tisdag 18 oktober 2011

Nypon

Efter all UFO-rensning så har jag hittat min Nyponsjal igen. Nu är den trevligare att sticka på än jag minns den och det var antagligen därför den hamnade långt ner i korgen för ett tag.
Ledig dag idag. Väder för att krypa upp i soffan, tända ljus och sticka.
Senare ska jag göra något jag inte gjort på över 5 år. Klippa mig hos frisör. HUR ser hon ut i huvudet? tänker ni nu.

Sambon ligger, sedan flera veckor, i ischiassmärtor. Han har naturligtvis besökt både läkare sjukgymnast och fått läkemedel (som är läskigt starka och inte funkar på smärtan ändå), gymnastik (som de flesta dagar inte är möjliga att utföra) och TENS-aparat (som inte lindrar smärtan, men får det att kännas annorlunda...).
Han får ingen paus från smärtan. Det gör bara skitont hela tiden.
Finns det någon därute som har något bra tips på lindring?
Vad behöver göras?

5 kommentarer:

Saras pyssel sa...

Stackaren... Ett tips är att han ringer runt och kollar om han hittar någon sjukgymnast med MDT/McKenzie-utbildning. http://www.mckenzie.se/patient/?page_id=64 här finns de sjukgymnaster med McKenzie-examen listade. Finns det ingen på er ort, så kan det ju ändå finnas några som ändå har utbildning inom det, men inte har tagit examen. Annars tycker jag att han ska antingen höra av sig igen till den sjukgymnast han träffat och meddela att träningen är för tuff, eller prova med någon annan!
Annars brukar de generella råden vara att försöka vara uppe och röra på sig lite lätt (typ ta korta promenader, eller trampa omkring hemma) så mycket man klarar, t.ex. när värkmedicinen har som mest verkan. Helst undvika att sitta. Om man måste lägga sig att vila brukar det underlätta att lägga upp benen på en stol/pall (alltså i 90 grader) för att avlasta ryggen. Om man försöker hålla sig igång så mycket som smärtan tillåter brukar det lugna ner sig av sig själv, men det kan ta olika lång tid...
Ojoj, en lång kommentar blev det... Jag hoppas att han känner sig bättre snart!

Maria sa...

Fy vad tråkigt med din sambo! Jag har en kollega som har haft sådana problem länge och han har nyligen börjat simma och det hjälper iallafall honom såpass att han klara av 8 timmar på jobbet varje dag. Det har han inte klarat tidigre. Han tycker verkligen att det har gjort jättestor skillnad! Det kan ju vara värt att testa iallfall!

Veronica sa...

Usch, stackarn. Jag har ju klämt till mina ischiasnerver när mina diskar sprack i ryggen och det är olidligt men inte jättemycket att göra något åt. Starka morfinpreparat har jag fått i flera år helt i onödan.... eftersom det inte finns någon smärtlindring för nervskador. Men jag fick sist en kortisonspruta, tror jag det var... som fungerade väldigt bra. En smärtexpert är att rekommendera för vanliga läkare kan mest bota hosta. Torvallaklinkiken i Haninge är jättebra, ni kanske kan ringa och få en rekommendation till en läkare där ni bor? Simma, träna bålstabilitet och gå på besök hos en feldenkraistpedagog kan fungera men inte förren det onda har lagt sej lite. Annars är det nog bara att skruva upp en tv i taket för sängen blir tyvärr ens bästa vän när man har fått ischias. Usch, hoppas han blir bättre snart.

Lilli sa...

Nämen så söt lilla tösen är i håret! Ett hjärta! :) Stackars sambon. Kanske kan han prova att lägga is på det onda, inlindat i en handduk eller något? Även Aleo Veras Heat Lotion (= ett liniment att smörja in på de onda ställena) kan vara en tillfällig lindring iaf.Förutom att testa diverse goda råd så är det "bara" att bita ihop och ha tålamod. Det brukar gå över..förhoppningsvis..men tills dess är det urjobbigt.

Marianne sa...

Prova en naprapat eller kiropaktor. Kan göra underverk ibland.